Badan Anda Memerlukan Omega 3

Omega -3 adalah asid lemak penting kepada badan kerana badan tidak mampu menghasilkannya sendiri. Oleh itu, pengambilan makanan yang mengandungi Omega 3 yang tinggi amat penting. Terdapat tiga jenis ” Omega-3 ” iaitu ALA (asid alfa -linolenik ) , DHA (asid docosahexaenoic ) dan EPA (asid eicosapentaenoic ). Sumber-sumber pilihan adalah DHA dan EPA  yang selalu ditemui dalam sumber makanan laut seperti salmon dan sardin . Manakala ALA ditemui dalam sesetengah makanan tumbuhan, termasuk kacang dan benih tertentu serta daging haiwan yang memakan rumput seperti lembu. Pakar diet mencadangkan menggabungkan kedua-dua jenis sumber Omega 3 dalam diet harian anda dan dapatkan sekurang-kurangnya 1,000 miligram sehari EPA / DHA dan kira-kira 4,000 miligram daripada jumlah Omega -3 (ALA / EPA / DHA gabungan) .

Bahaya Kekurangan Omega-3  

Omega-3 merupakan makanan yang dipercayai boleh membantu mengurangkan risiko penyakit jantung disebabkan oleh kebolehannya mengurangkan keradangan. Ia juga diperlukan untuk saraf berfungsi dengan baik, penyelenggaraan membran sel, pengawal mood dan penghasilan hormon. Ini sebabnya mengapa omega-3 dikenali sebagai “lemak baik”. Kajian menunjukkan bahawa nisbah pengambilan omega-6s kepada omega-3 hendaklah sama untuk mengurangkan risiko pelbagai penyakit kronik. Rata-rata mereka yang mengalami kekurangan omega-3 adalah disebabkan mereka tidak memasukan sumber makanan yang mengandungi omega-3  seperti ikan, sayur-sayuran laut / alga, flaxseeds atau daging rumput-makan.

Apakah risiko sekiranya memakan terlalu sedikit omega-3 atau terlalu banyak omega-6s akan menyebabkan;

  • Keradangan (kadang-kadang teruk)·
  • risiko yang lebih tinggi untuk mendapat penyakit jantung kerana tingginya kadar kolesterol·
  • gangguan pencernaan·
  • alahan·         arthritis·
  • Sakit sendi dan otot·
  • Gangguan mental seperti kemurungan·
  • perkembangan otak yang lemah·
  • penurunan kadar kognitif

omega3causes-348x1024

 

Kelebihan semulajadi Omega-3

Banyak kajian menunjukkan bahawa asid lemak omega-3 membantu mengekalkan perkara berikut:

  • kesihatan kardiovaskular (omega 3 membantu merendahkan tekanan darah, kolesterol, plak pembentukan di dalam arteri seterusnya peluang mendapat serangan jantung atau stroke dapat dikurangkan)
  • Menstabilkan kandungan gula dalam darah (mencegah kencing manis)
  • Mengurangkan keradangan seterusnya mengurangkan kesakitan pada otot, tulang dan sendi.
  • Membantu keseimbangan tahap kolesterol
  • Meningkatkan mood dan mencegah kemurungan
  • Menajamkan minda dan membantu fokus dalam pembelajaran
  • Meningkatkan imuniti
  • Merawat gangguan pencernaan seperti ulser kolitis
  • Mengurangkan risiko kanser dan membantu mencegah kanser reoccurence
  • Meningkatkan penampilan, terutama kesihatan kulit

Pada masa ini, tidak ada cadangan standard ditetapkan untuk berapa banyak omega-3 yang perlu di ambil setiap hari, jadi dicadangkan pengambilan sebanyak 500 hingga 2,000 miligram sehari bergantung kepada individu. Dengan hanya mengambil satu sudu kecil Chia Seed anda memperolehi 2,457 miligram omega 3, mudahkan. Berikut merupakan senarai 15 jenis makanan kaya Omega 3.

Apakah sumber makanan terbaik  Omega-3? 

Berikut adalah senarai teratas makanan yang mengandungi 15 omega-3 (peratusan berdasarkan 4,000 miligram sehari daripada jumlah omega-3):  ·

  • Mackerel: 6982 miligram dalam 1 cawan dimasak (174 precent DV)·
  • Minyak Ikan Salmon: 4767 miligram dalam 1 sudu besar (119 peratus DV)·
  • Cod Liver Oil: 2,664 miligram dalam 1 sudu besar (66 peratus DV)·
  • Walnuts: 2,664 miligram dalam 1/4 cawan (66 peratus DV)·
  • Biji Chia: 2457 miligram dalam 1 sudu besar (61 peratus DV)·
  • Herring: 1,885 miligram dalam 3 auns (47 peratus DV)·
  • Salmon (liar yang ditangkap): 1,716 miligram dalam 3 auns (42 peratus DV)·
  • Flaxseeds (tanah): 1,597 miligram dalam 1 sudu besar (39 peratus DV)·
  • Tuna: 1,414 miligram dalam 3 auns (35 peratus DV)·
  • Ikan Putih: 1,363 miligram dalam 3 auns (34 peratus DV)·
  • Sardin: 1,363 miligram dalam 1 boleh / 3,75 auns (34 peratus DV)·
  • Biji rami: 1000 miligram dalam 1 sudu besar (25 peratus DV)·
  • Ikan bilis: 951 miligram dalam 1 boleh / 2 auns (23 peratus DV)·
  • Natto: 428 miligram dalam 1/4 cawan (10 peratus DV)·
  • Telur Kuning: 240 miligram dalam 1/2 cawan (6 peratus DV)

 

omega3foods-2

 

 

Hubungi kami sekarang untuk mendapatkan pek Chia Seed anda hari ini. Hanya Rm 29.00 untuk 250gram. pm / whatsapp kami di +60109266926.

chia-seed-sticker

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s