Adakah Minyak Kelapa Dara (VCO) Merawat Jerawat atau menjadikannya bertambah buruk?

coconut-oil1

Jerawat merupakan penyakit kulit yang biasa dihadapi oleh hampir 80% orang sepanjang hidup mereka. Ianya paling biasa dihadapai oleh golongan remaja. Mutakhir ini sudah ramai orang yang mula menggunakan minyak kelapa dara untuk merawat jerawat kerana ia mempunyai banyak ciri-ciri kesihatan. Ia digunakan samada dengan menyapu minyak kelapa pada kulit atau memakannya.

acne

Apa yang menyebabkan Jerawat?

Jerawat terbentuk apabila minyak dan sel kulit mati mula menyumbat liang roma. Liang lubang kecil pada kulit, sering dirujuk sebagai folikel rambut. Setiap folikel rambut adalah dihubungkan dengan kelenjar sebum yang menghasilkan bahan berminyak yang dipanggil sebum. Apabila terlalu banyak sebum dihasilkan, ia boleh meyumbat folikel rambut dan menyebabkan bakteria Propionibacterium berkembang dalam folikel rambut. Bakteria tadi mula terperangkap dalam folikel dan menyebabkan sel-sel darah putih menyerang mereka. Reaksi yang terjadi antara sel darah putih dan bakteria Propionibacterium ini menyebabkan keradangan kulit, yang membawa kepada jerawat.

cause-of-acne

Tanda-tanda jerawat termasuk whiteheads, bintik hitam dan jerawat. Banyak faktor yang menyumbang kepada perkembangan jerawat, termasuk perubahan hormon, genetik, diet, tekanan dan jangkitan.

 

 coconut-oil-for-acne

Asid Lemak dalam Minyak Kelapa Membantu Membunuh bakteria yang menyebabkan jerawat.

Minyak kelapa hampir sepenuhnya terdiri daripada asid lemak rantaian sederhana (MCFA). MCFA mempunyai kesan antimikrobial yang kuat, ini bermaksud ia mampu membunuh mikroorganisma penyebab penyakit.

Hampir 50% daripada asid lemak yang terdapat dalam minyak kelapa adalah asid laurik rantaian sederhana. Asid laurik boleh membantu membunuh bakteria berbahaya, kulat dan virus di dalam badan. Dengan sendirinya, asid laurik yang telah ditunjukkan untuk membunuh P. acnes (1, 2).

Dalam satu kajian, asid laurik adalah lebih berkesan membunuh bakteria ini daripada benzoyl peroksida – rawatan jerawat popular. Ia juga menunjukkan potensi terapeutik terhadap keradangan yang disebabkan oleh (3) bakteria. Dalam kajian yang lain, asid laurik digabungkan dengan asid retinoic. Bersama-sama, mereka menghalang pertumbuhan jerawat yang menyebabkan kulit bakteria (4).

Minyak kelapa juga mengandungi capric, caproic dan asid lemak rantaian sederhana caprylic. Walaupun tidak sehebat asid laurik, namun ia masih juga berkesan menghapuskan bakteria yang menyebabkan jerawat (5).

Bahan-bahan ini hanya berkesan apabila minyak kelapa disapu pada kulit punca di mana bakteria penyebab jerawat berada.

Menggunakan Minyak Kelapa untuk Kulit Anda Boleh Melembapkan dan Merawat Kulit

Ramai orang  mengalami kerosakan kulit disebabkan jerawat, yang meninggalkan parut pada kulit. Melembapkan kulit adalah satu langkah penting dalam memastikan ia sihat. Ini kerana kulit anda memerlukan kelembapan yang mencukupi untuk melawan jangkitan dan menyembuhkan dengan betul. Kajian menunjukkan bahawa menggunakan minyak kelapa untuk kulit boleh membantu melegakan kulit kering semasa berlawan bakteria (6).

Malah, kajian menunjukkan bahawa menggunakan minyak kelapa sebagai pelembap adalah lebih berkesan daripada menggunakan minyak mineral (7, 8). Selain itu, minyak kelapa boleh membantu merawat kulit anda dan mengelakkan dari berparut.
Dalam satu kajian, tikus dengan luka dirawat dengan minyak kelapa mengalami kurang keradangan dan meningkatkan pengeluaran kolagen, komponen kulit utama (9). Akibatnya, luka-luka mereka sembuh lebih cepat.  Mengekalkan kulit anda lembap boleh mengurangkan risiko parut jerawat membangun (10).

Makan Minyak Kelapa Bantu Fight Keradangan

Asid lemak dalam minyak kelapa juga boleh melawan keradangan yang disebabkan. Pelbagai hasil kajian yang telah dibuat pada haiwan menunjukkan sifat-sifat minyak kelapa yang mempunyai antioksidan dan anti-radang  (11, 12, 13).
Penemuan ini menunjukkan bahawa memakan minyak kelapa boleh membantu mengurangkan kemerahanbengkak jerawat dan radang. Walau bagaimanapun, kesan ini perlu disahkan dalam kajian manusia.

Menggunakan Minyak Kelapa pada kulit berminyak adalah tidak digalakkan.

Memakan minyak kelapa adalah tidak bermasalah bagi kebanyakan orang. Walau bagaimanapun, sesetengah orang boleh juga menyapu secara terus kepada kulit sebagai pembersih muka atau pelembap. Ini boleh membantu merawat jerawat, tetapi ianya adalah tidak digalakkan bagi mereka yang mempunyai kulit yang sangat berminyak. Minyak kelapa adalah sangat komedogenik, yang bermakna ia boleh menyumbat liang. Oleh itu, ia sebenarnya boleh membuat jerawat lebih teruk bagi sesetengah orang. 

Adakah Saya Patut Merawat Jerawat Dengan Minyak Kelapa?

Minyak kelapa adalah tinggi dalam asid laurik, yang membantu membunuh bakteria yang menyebabkan jerawat. Menggunakan minyak kelapa untuk kulit boleh membunuh bakteria penyebab jerawat dan meningkatkan kelembapan, yang juga boleh mengurangkan parut jerawat. Walau bagaimanapun, minyak kelapa boleh menjadi masalah bagi mereka yang mempunyai kulit yang sangat berminyak. Untuk mengelakkan masalah kulit yang lebih teruk, anda perlu bertanya dengan doktor kulit sebelum mencubanya. Walau bagaimanapun, makan minyak kelapa adalah selamat untuk semua oran.

Kajian menunjukkan manfaat kesihatan yang digunakan dua sudu besar (30 ml) setiap hari. Jika anda mencari minyak kelapa dara yang dihasilkan secara tekanan sejuk atau Cold Press anda boleh dapatkan Minyak Kelapa Dara (VCO) keluaran Maya Natural. Lawat FG page Maya Natural(klik) atau whatsapp Maya di +6010 926 6926

artikel diambil dari https://authoritynutrition.com/using-coconut-oil-to-treat-acne/ Oleh Kayla McDonell

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s