15 Mineral Penting untuk Badan

mineral1

 

Ada banyak jenis mineral yang diperlukan oleh badan kita dan setiap satunya mempunyai manfaat yan berbeza. Kekurangan setiap mineral tersebut walaupun sedikit akan mempengaruhi fungsi badan. Kebanyakan mineral diperlukan oleh badan untuk metabolisme badan, keseimbangan air, kesihatan tulang dan beratus-ratus jenis fungsi kecil lain yang amat membantu dalam meningkatkan tahap kesihatan seseorang.

mineral4


Faedah Zat Mineral kepada Kesihatan

Di bawah adalah senarai beberapa daripada mineral yang terdapat di dalam badan, beserta manfaatnya kepada badan.

mineral-boron

1. Boron: mineral ini memainkan peranan penting dalam kesihatan tulang, fungsi otak, amalan anti penuaan, kesihatan seksual, mencegah kanser, merawat penyakit Alzheimer, dan mengurangkan kesakitan otot.

 

mineral-kalsium

2. Kalsium: Mineral ini penting untuk meningkatkan kesihatan tulang (mencegah osteoporosis), melegakan artritis, memperbaiki kesihatan pergigian, dan melegakan insomnia, putus haid, sindrom prahaid dan kekejangan. Tambahan pula, ia adalah penting dalam mencegah atau merawat obesiti, kanser kolon, keasidan, penyakit jantung, dan tekanan darah tinggi.

chromium

3. Kromium: Mineral surih yang penting untuk pengambilan glukosa dalam badan, jadi adalah relevan kepada mereka yang mengidap kencing manis. Ia meningkatkan pengambilan glukosa oleh sel-sel, yang merangsang asid lemak dan sintesis kolesterol , walaupun kedua-dua perkara-perkara ini biasanya kelihatan seperti komponen negatif untuk kesihatan, ia sebenarnya penting dalam kuantiti yang kecil untuk fungsi badan yang sihat.

iron2

4. Iron: ini adalah elemen penting dalam pembentukan hemoglobin, metabolisme badan, aktiviti otot, anemia, fungsi otak, imuniti, insomnia, sindrom kaki resah dan pengawalan suhu badan. Peranan utama besi dalam badan adalah dalam hal pembentukan hemoglobin, yang menjamin peredaran darah dan pengoksigenan pelbagai sistem organ. Tanpa besi, anemia menetapkan dalam, yang ditunjukkan dalam kelemahan otot, keletihan, gangguan gastrousus, dan kerosakan kognitif.

magnesium

5. Magnesium: Magnesium boleh merawat tekanan darah tinggi, serangan jantung, ketagihan arak, kesihatan tulang, kekejangan, kencing manis, putus haid, kehamilan, dan asma. Ia juga sangat penting dari segi mengurangkan kebimbangan dan tekanan, dan telah dikaitkan rapat dengan pengurangan anixety dan insomnia, kerana peranan enzim dalam melepaskan hormon yang menenangkan badan dan mendorong tidur.

 

mineral-iodine

6. Iodin: Komponen sering diabaikan kesihatan boleh mengurangkan goiter, penyakit payudara fibrocystic, keadaan kulit, dan kanser, sambil meningkatkan penjagaan rambut, melindungi kehamilan, dan meningkatkan metabolisme badan.

 

7. Iodida: Ini adalah satu bentuk menengah iodin, tetapi adalah sangat penting dari segi fungsi tubuh badan. Ia adalah juga terlibat dalam fungsi tiroid keseluruhan, dan tanpanya dalam sistem badan, goiter akan berkembang. Iodida adalah penting untuk menghasilkan tiroksin (T4), tanpa yang, badan boleh mengalami kejatuhan dalam kadar metabolik dan meningkatkan tahap kolesterol.

8. Fosforus: Mineral ini adalah penting dalam mengurangkan kelemahan otot, meningkatkan kesihatan tulang, meningkatkan fungsi otak, membetulkan kelemahan seksual, membantu dalam penjagaan gigi, dan mengoptimumkan metabolisme badan.

manganese

9. Mangan: mangan memainkan peranan penting dalam pengurusan metabolisme badan, osteoporosis, mengurangkan keletihan, penghasilan semula, keseleo, keradangan, fungsi otak, dan epilepsi

10. Copper: Ini mineral biasa meningkatkan fungsi otak, melegakan artritis, membantu dalam penjagaan kulit, menghapuskan jangkitan tekak, membetulkan kekurangan hemoglobin, mencegah penyakit jantung, dan meningkatkan imuniti. Ia biasanya dikaitkan dengan pengambilan zat besi dan memudahkan sistem peredaran darah berfungsi dengan baik.

11. Potassium: Potassium boleh membetulkan gula darah rendah, mengawal tekanan darah, mencegah penyakit jantung, meningkatkan aliran air dalam badan, mengurangkan gangguan otot dan kekejangan, meningkatkan fungsi otak, menguruskan diabetes, gangguan buah pinggang yang betul, dan menguruskan artritis. Sebagai vasodilator, ia mengurangkan ketegangan dalam saluran darah, dan memastikan pengagihan yang betul oksigen kepada sistem organ penting, di samping melindungi terhadap penyakit kardiovaskular. Ia juga telah ditunjukkan untuk meningkatkan fungsi otak.

12. Selenium: Selenium mungkin menjadi mineral yang jarang berlaku, tetapi fungsinya adalah penting. Ia adalah salah satu antioksidan mineral yang paling berkuasa, dan ia sebenarnya menghalang pembentukan radikal bebas yang baru dengan mengambil bahagian dalam pelbagai reaksi selular yang merendahkan kepekatan peroksida dalam badan sel. Mengurangkan pembentukan radikal bebas adalah hanya salah satu fungsi selenium ini. Ia juga penting untuk pertumbuhan tulang, bersama-sama dengan kalsium, tembaga dan zink.

 13. Silicon: Mineral ini penting dalam kesihatan tulang, penjagaan kulit, penjagaan rambut, kesihatan kuku, gangguan tidur, aterosklerosis, pembangunan tisu, penjagaan gigi, dan batuk kering.

14. Sodium: mineral ini berfungsi untuk mengawal kuantiti air dalam badan, ia ibarat kunci air, mencegah sunstroke, meningkatkan fungsi otak, melegakan kekejangan otot, dan mencegah penuaan pra-matang.

zinc.png

15. Zink: mineral terakhir dalam senarai ini adalah sangat baik untuk penjagaan kulit, ekzema, jerawat, penyembuhan luka, gangguan prostat, sejuk, penurunan berat badan, kehamilan, pembiakan, penjagaan rambut, hilang selera makan, penjagaan mata, dan rabun malam. Ia adalah satu komponen penting yang diperlukan oleh 10 jenis enzim penting dalam badan, dan tanpa zink, badan dengan cepat akan kehilangan fungsi keseluruhan dan keputusan dalam beberapa masalah kesihatan, termasuk ketidakupayaan untuk menyembuhkan luka, penghasilan insulin, melawan penyakit, membangunkan corak pertumbuhan yang betul, serta mempertahankan badan dari serangan pelbagai jangkitan kulit.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s