APA ITU LEPTIN?

Sudah banyak kali maya terima info tentang leptin dari email yang maya subscribe. Ini antara petikan email tersebut yang bercerita bagaimana Hormon Leptin boleh merosakkan diet kita. Ohhh… memang tak puas hati betul bila tahu tentang hormon ni kan. Jom baca dan fahami leptin dari artikel tersebut yang Maya sudah alih bahasakan. kalau ada yang tersalah term tu, minta maaf ya…boleh tolong betulkan di ruanan komen.

Saya ingin tanya anda satu soalan:

Adakah anda tahu bahawa ada sejenis hormon yang bertindak sendirian yang boleh mematahkan setiap matlamat program kehilangan berat anda? Malah, jika anda tidak belajar untuk mengawal hormon ini, anda mungkin GAGAL untuk program kehilangan berat badan anda, kerana tiada lemak yang hilang. OHHH.. ia benar-benar suatu isu yang besar harus difikirkan.

Hormon Leptin?
Leptin (berasal dari leptos perkataan Greek, bermaksud kurus), pada asasnya ia adalah “ketua” kepada hormon-hormon lain yang membantu kepada penurunan berat badan dalam badan anda … dan keupayaan anda untuk membakar lemak secara keseluruhannya bergantung kepada ketua hormon ini yang dikenali sebagai LEPTIN.

Cuba anda lihat, apabila telahada  leptin di sisi anda, kehilangan lemak menjadi mudah. Apabila tiada leptin, untuk kehilangan walauhanya satu paun lemak boleh menjadi hampir mustahil.

Ini ada berita kurang baik: hampir kebanyak orang tanpa disedari berjuang untuk menghilangkan lemak dari badan tapi kalah teruk dengan leptin setiap kali mereka berusaha untuk menurunkan berat badan.

Secara asasnya kita telah gagal untuk menurunkan berat badan pada masa lalu bukan disebabkan kekurangan kita, bukan kerana masalah genetik kita, dan bukan juga masalah fizikal kita … yang sebenarnya kegagalan kita yang sebenar adalah tidak tahu cara mudah untuk mengawal  KETUA HORMON #1 weightloss iaitu LEPTIN.

Sekarang ia agak mudah untuk melihat mengapa begitu ramai orang dan mungkin kita salah seorang daripada mereka gagal dalam perjuangan untuk menumpahkan lemak yang tidak diingini badan kita yang berlanjutan bulan demi bulan sehingga tahun demi tahun.

Sekarang biar saya jelaskan…
 
Pertama, untuk membakar lemak, badan anda bergantung kepada dua perkara:
1) Tahap leptin
2) Leptin yang sangat sensitif “reseptor” (yang bertindak sebagai “kunci” kepada “kunci” leptin ini)

Sekarang untuk berita buruknya, kita harus ingat…
Setiap kali kali kita melakukan diet dan mengurangkan pengambilan kalori, tahap leptin turut menjunam turun dan kadar pembakaran lemak akan turut berkurang.

Mengapa?
Kerana fungsi utama leptin adalah untuk melindungi badan anda daripada kelaparan, dan di tengah-tengah proses pengurangan pengambilan makanan (berdiet), badan kita melihat lemak badan perlu disimpan kerana ia adalah sumber tenaga semasa diet nanti.

Lagipun, lemak badan adalah sumber yang perlu disimpan kerana ia adalah sumber tenaga dan kehangatan kepada badan apabila makanan berkurangan.

Apabila kita melakukan diet, badan badan tidak sedar harapan kita untuk mengurangkan lemak pada badan kita. Malah, satu-satunya perkara yang ia tidak tahu adalah bahawa pengambilan kalori kita kini adalah “normal” …  tetapi otak kita pula telah memberi amaran kepada badan dan badan mula mengurangkan penggunaan lemak badan.

Hasil: mengurangkan tahap leptin dan dramatik menurun pembakaran lemak.

Malah, kajian telah menunjukkan bahawa penurunan tahap leptin sebanyak 50% selepas 7 hari berdiet. Yang meletakkan anda pada hanya 50% daripada potensi pembakaran lemak anda hanya satu MINGGU masuk ke rancangan penurunan lemak anda, dan ia hanya menjadi lebih teruk pada setiap hari yang berlalu.

Mengapa?

Kerana, seperti yang dinyatakan, dalam menghadapi sekatan kalori, pandangan badan kita  lemak yang disimpan badan adalah aset untuk terus hidup. Semakin kita kehilangan lemak, badan kita mengesan “bahaya yang lebih besar”dan semakin sukar usaha kita untuk hapuskan timbunan lemak pada badan.

Sekarang sudah faham apa itu fungsi leptin kepada badan, tapi macam mana kita nak leptin kita sentiasa tinggi dalam badan. Boleh baca artikel “Makanan yang Meningkatkan Leptin”

leptin

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s